in

Få en bedre nattesøvn med simple tricks

Bedre søvn

Det moderne menneske får generelt alt for lidt søvn. Vi har travlt med alt muligt andet, lige fra arbejde til at kigge ind i blåskærme, hvilket gør det både psykologisk og kemisk svært at sove. Det er ærgerligt, for de timer vi henter ved ikke at sove, kommer tilbage for at bide os den følgende morgen i form af dårlig produktivitet. Derudover er det også enormt usundt, for selvom vi føler os som moderne og avancerede mennesker, har vi altså stadig brug for den samme mængde søvn, hvis ikke mere, som man havde brug for, da mennesket jagede og blev jaget på savannen. Heldigvis kan vi dog også bruge for udviklede intellekt til noget positivt, når det kommer til vores søvnvaner.

Derfor er søvn vigtigt

For eksempel er der efterhånden blevet forsket enormt meget i søvn, og selvom vi stadig ikke ved, hvorfor mennesket og de fleste andre levende organismer i grunden har brug for at sove, så har vi efterhånden en rimeligt god forståelse for, hvordan man opnår den bedste nattesøvn, og hvad farerne kan være, hvis man ikke får den. Farerne er nærmest præcis så alvorlige, som man kunne frygte: Nedsat hjerneaktivitet og hjerneudvikling, større risiko for livsstilssygdomme og væsentligt tidligere død.

Vejene til en bedre nattesøvn er mange

Heldigvis er mange af vejene præcis lige så simple og indlysende, som farerne er alvorlige. Meget af det ved vi godt i forvejen, vi vælger bare ikke at lytte til det. For eksempel er grunden til, at vores forfædre på savannen ikke havde noget problem med søvn, på trods af mangelfulde skummadrasser, at de var i konstant bevægelse. Hvis du kun er mentalt, men ikke fysisk, udmattet, når du går i seng, kan det være svært at falde i søvn. Sørg derfor gerne for at motionere en smule dagligt, så du kan komme af med den fysiske uro i kroppen. Mental uro er dog også en af de store, om end indlysende, synderes, når det kommer til dårlig nattesøvn. Hvis du fylder hjernen med skydespil, blåt skærmlys eller bare generel travlhed fra arbejdet, kan det gøre det enormt svært at falde til ro. Sørg derfor for at begrænse den slags faktorer så meget som muligt.

Særligt som moderne og travlt menneske er det dog ikke sikkert, at det er muligt helt at eliminere den slags faktorer. Derfor kan det være smart også at tilføje et par beroligende faktorer til sit søvnrepertoire. Det kan være alt fra bedre kost og kosttilskud til et lille meditationsritual inden søvnen kalder. Deler du sengen med en anden, kan sex også være en oplagt og rar rute til drømmeland. Hvis du har problemer med at falde i søvn, kan du jo med fordel slå to fluer med et smæk og læse op på et par tips og tricks til jeres sexliv. En bedre søvnrytme behøver nemlig ikke at være en kedelig søvnrytme.

Sovevaner

Sunde sovevaner giver bedre livskvalitet

Ny seng

Ny seng? Her er 3 overvejelser, du bør gøre dig inden