Guide til ny seng: Sådan vælger du den rigtige seng

Skal du ud og købe en ny seng, men er du i tvivl om, hvordan du finder den rette? Det kan være en længere proces at skulle investere i en ny seng, og hvis du ikke har den store viden inden for senge, kan det være lidt af en jungle at finde rundt i de mange sengetyper. Senge kan have forskellige egenskaber og findes i forskellige bredder, og madrasserne kan du få i forskellige varianter. Alle disse parametre har også betydning for, hvad sengen kommer til at koste. Inden du mister pusten og synes, det bliver for uoverskueligt at finde din nye seng, så kan du her læse en guide til, hvordan du vælger den rigtige seng.

Der findes ikke én rigtig seng

Det ville ganske vist være nemt, hvis én seng kunne udpeges som ’den rigtige’ for alle. Men så nemt er det ikke. Den rigtige seng for dig er nemlig ikke nødvendigvis den rigtige for din partner, dit barn eller din nabo. Den rigtige seng er kort sagt den, der passer til dig. Du har måske gået og overvejet nogle bestemte funktioner, som din seng skal have, og du har formentligt også nogle forventninger til din nye seng. En seng skal passe ind i dit soveværelse, og her er det en fordel, at du eksempelvis kan vælge imellem en enkeltmands-, trekvart- eller dobbeltseng. Det vigtigste er dog, at sengen matcher din krop, og at du føler dig godt tilpas, når du ligger i sengen.

Vælg en sengetype, der passer dig

Som det første skal du vælge, hvilken type seng du ønsker. En seng med boksmadras kan være et godt valg, hvis du blot har brug for en seng, der kan opfylde det mest basale behov: at du har et sted at sove. Fordelene ved en boksmadrasseng er, at den er relativ billig, men samtidig robust til prisen. Ulempen er dog, at den ikke kan justeres, hvorfor den ikke er et ideelt valg, hvis du har fysiske skavanker. Her kan en elevationsseng i stedet være et oplagt valg. Prisniveauet er noget højere sammenlignet med en boksmadrasseng, men med en elevationsseng kan du indstille den i forskellige komfortstillinger og dermed tilpasse sengen. Elevationssengen er praktisk, hvis du har tendens til væskeophobninger i benene, har rygproblemer, eller hvis du bare gerne vil have mulighed for at sidde behageligt og læse en bog i sengen. Vil du være sikker på den mest optimale komfort, skal du gå efter en kontinentalseng. Den består nemlig typisk af tre lag – boks-, spring- og topmadras – som bidrager til en komplet støtte af din krop, mens du sover.

Hvor mange personer skal der være plads til?

Når du har taget stilling til, hvilken type seng der passer til dig, er det tid til at vælge sengens bredde. Er det kun dig, der skal ligge i sengen, eller skal der være plads til to? Er det kun dig selv, der skal lægge dig godt til rette i en ny seng, kan du nøjes med en sengebredde på 90 centimeter. Hvis du godt kan lide at have god plads, når du sover, kan du skalere op til en trekvartseng, som enten måler 120 eller 140 centimeter. Hvis der skal være plads til to voksne i sengen, kan du som hovedregel gå ud fra, at sengens bredde som minimum skal være 180 centimeter. Et alternativ til en dobbeltseng kan være at stille to enkeltmandssenge ved siden af hinanden. Det er på den måde muligt at efterkomme jeres individuelle ønsker, da I kan vælge to forskellige madrashårdheder.

Vælg den rette madras for den bedste komfort

Når det handler om valg af madras, er det igen vigtigt at huske på, at der ikke findes én rigtig seng. Du vælger den rette madras ved at prøve dig frem og mærke, hvilken variant der passer til din krop. Samtidig er det vigtigt, at madrassen giver dig den rette støtte, hvilket ligeledes hænger sammen med din kropstype. Det bedste du – eller I – kan gøre, er at afprøve forskellige senge i flere butikker i stedet for at tage den første og bedste, fordi det er nemt. Ud fra dine præferencer og din kropstype skal du tage stilling til madrassens fjedertype, og hvor hård eller blød madrassen skal være. Som nævnt i forbindelse med valg af sengens bredde, kan det være en fordel at vælge to enkeltmandssenge i stedet for en dobbeltseng. På den måde kan du og din partner nemlig hver især vælge en madras, der passer til jeres behov.

Øg komforten med en topmadras

Det er ikke kun madrassen, der bidrager til en god liggekomfort. Vil du sove godt, er det vigtigt, at du finder en topmadras. Topmadrassen er sengens øverste led og dermed det lag, der er tættest på din krop under sin søvn. Igen er det væsentligt, at du vælger ud fra din kropstype. Der findes for eksempel topmadrasser med memoryskum, som tilpasser sig din krop og din facon. Denne type topmadras aflaster din krop, mens du sover. En topmadras med latex er et ideelt valg, hvis du har allergi. Latex påvirkes ikke af kropsvarme og er derfor behageligt at ligge på året rundt.

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *