Sponsoreret indlæg
Det er lettere sagt end gjort at finde den helt rigtige plejeseng. Markedet byder nemlig på mange muligheder, der adskiller sig fra hinanden på mange punkter.
Er det tilmed første gang, man skal købe en sådan seng, er det ikke sikkert, at man ved, hvilke funktioner der kendetegner en god plejeseng. Heldigvis er det noget, du kan blive klogere på i denne artikel.
Korrekt inddeling af sengebunden
Der er ikke tale om en funktion som sådan, men det er et vigtigt aspekt af købet af en plejeseng. Du får nemlig størst gavn af en sengebund, der har mindst fire inddelinger; ryglæn, sædedel, øvre bendel / lårdel og nedre bendel.
Det sikrer nemlig, at det er muligt, at man kan indtage de mest hensigtsmæssige siddestillinger i sengen.
Det er sjældent, at man finder plejesenge med indstillelige nakkestøtter. Såfremt den er manuelt indstillelig, er det ikke muligt at indstille den, mens man ligger i sengen. Visse plejesenge byder dog på denne funktion.
Mange indstillingsmuligheder
De fleste plejesenge bliver indstillet ved hjælp af en motor og en dertilhørende fjernbetjening.
Der findes fortsat enkelte senge, der indstilles enten helt eller delvist manuelt. Med en sådan seng, er det ikke muligt at ligge i sengen, mens man indstiller den.
Følgende krav til indstillinger gør sig gældende for alle plejesenge, der lever op til standarden for plejesenge:
- Det er et krav, at ryglænet skal kunne komme op i min. 70 grader over vandret, eftersom det kan være til stor hjælp, når man skal ud af sengen.
- Den nedre bendel skal kunne indstilles mindst 20 grader under vandret, da det kan aflaste hælene samt mindske risikoen for tryksår. Det vil dertil sikre, at man sidder mere afslappet, når ryglænet er slået op.
- Det skal være muligt at indstille lårdelen med mindst 12 grader, da det er med til at sikre, at brugeren af sengen ikke glider ned i sengen, når ryglænet bliver slået op.
- Du skal vælge en plejeseng, der ikke har klemningspunkter for fingre mellem de bevægelige dele i liggefladen og i sengebunden. Det vil sige, at der skal være mindst 25 mm. mellem de bevægelige dele.
- Der er krav til både størrelse og trykkraft for de knapper, der er monteret på fjernbetjeningen, da sengen skal kunne betjenes af personer med nedsat kraft eller problemer med at styre deres hænder.
Kilde: Socialstyrelsen
Udstyret med udstigningshjælp
Har man svært ved at komme ind og ud af sengen, er det en god idé at kigge efter en seng med ud- og indstigningshjælp. Det kunne f.eks. være en såkaldt drejeseng.
Drejesengen er i stand til at ændre indstilling fra at være en seng til at være en stol, der roterer rundt med dig, så du placeres i en position, der gør ind- og udstigning meget lettere.